Saaristo ja Saariston lapset

Todennäköisyyden alkeet ja naisten keihäänheitto

Tänään käytiin yleisurheilun MM-kisoissa naisten keihäänheiton loppukilpailu. Mielenkiintoisen kilpailun voitti Katharina Molitor ennen kotiyleisön suosikkia Lu Huihuita. Kolmanneksi tuli kesän tilastokärki Sunette Viljoen.

Ylen selostajille tuntui olevan vaikeaa uskoa, että sekä kahden vuoden takainen maailmanmestari Christina Obergföll että kaksinkertainen olympiavoittaja Barbora Špotáková jäivät mitalisijojen ulkopuolelle. Toinen heistä totesi, että tällainen lopputulos oli erittäin epätodennäköinen.

On aina hauskaa pilata hyvä tarina tylsillä faktoilla, joten katsotaan vähän näiden 34-vuotiaiden urheilijoiden suorituksia tältä kaudelta, jotta saamme vähän perspektiiviä tälle äärimmäisen epätodennäköiselle sattumalle.

Špotáková on maailmantilastossa kahdeksantena. Kaikki muistavat hänen aiempien vuosien suorituksensa, mutta tänä vuonna hän on heittänyt yli 65 metriä vain kahdesti. Obergföllin kausi on ollut vaikea., hän ei ole ylittänyt 65 metriä kertaakaan. Itse asiassa hän teki finaalissa kauden parhaan suorituksensa ja se riitti tänään neljänteen sijaan. Myöskään Špotákován kauden paras heitto ei olisi riittänyt tänään mitaleille.

Jos unohdetaan täysin kilpailijoiden aiemmat saavutukset ja lasketaan todennäköisyydet pelkästään kauden aiempien heittojen perusteella, ennen Pekingin kisoja Špotákován matemaattinen todennäköisyys ottaa mitali oli noin 30 prosenttia ja Obergföllin alle 5 prosenttia.

Onnistuneet karsintaheitot ja esimerkiksi maailmantilastossa tuolloin toisena olleen Kim Micklen karsiutuminen nostivat kaksikon todennäköisyyksiä siten, että Špotáková ottaisi mitalin 45 prosentissa niistä kilpailuista, joissa nämä kaksitoista finalistia kohtaavat. Obergföllin mitalitodennäköisyys nousi 14 prosenttiin.

Laskemalla nämä todennäköisyydet yhteen päästään jo lähes 60 prosentin todennäköisyyteen, että edes jompikumpi näistä kahdesta nousisi mitaleille. Siitä on kuitenkin vielä pitkä matka siihen, että tänään olisi nähty jotakin ennenkuulumatonta. Paitsi jos unohdetaan faktat ja eletään aiempien vuosien mielikuvien varassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Toinen heistä totesi, että tällainen lopputulos oli erittäin epätodennäköinen."

- Huh. Jos kisafinalistit numeroidaan 1...12, niin kukin mitalikomikko on minun käsitykseni mukaan epätodennäköinen, siis toteutuu alle 50 prosentin todennäköisyydellä! 2-8-1. 4-5-11. Vai olisiko sittenkin 6-3-10? Ei, kyllä sen täytyy olla 7-12-9. Mitäh; ettäkö 1-10-7? Enpä olisi uskonut!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

krhm… Jos satasen tai kakkosen finalistit olisi etukäteen numeroitu vaikka näin

Bolt-Gatlin-3-4-5-6-7-8...

niin…

Blogistin alkuperäinen väite on tietenkin ihan järkevä.